Testament

U zult ongetwijfeld weten dat het opmaken, wijzigen of herroepen van een testament bij een notaris geregeld moet worden.

In het voortraject kan ik waardevol advies geven, of antwoord geven op vragen als:

- Is het opmaken van een testament in mijn geval zinvol en hoeveel belasting kunnen mijn erfgenamen eventueel besparen?

- Wat kun je bij testament regelen?

- Mijn partner is overleden. Is het voor mij als langstlevende nodig om nu voor het eerst een testament op te maken of mijn langstlevende testament aan te passen?

- Kan ik zelf thuis ook wensen vastleggen?

Deze vragen kan ik op een laagdrempelige manier beantwoorden, zodat u niet direct naar een notaris hoeft te gaan.

Bespaar (erf)belasting en betaling van zorgbijdragen

Als u zich afvraagt of uw (langstlevende) testament nog ‘up-to-date’ is, de juiste bepalingen ter besparing van (erf)belasting en/of zorgbijdragen bevat en of het verstandig is dit testament te wijzigen, kan ik u uitleg geven over de voordelen van het opmaken van een nieuw testament.

Als u dit prettig vindt, kan ik ook met u meegaan naar de notaris.

Voorkom discussies en onenigheden

Niet alleen belastingbesparing kan voor mensen een belangrijke reden zijn om een testament op te laten maken, maar ook ter voorkoming van onenigheden tussen erfgenamen bij de verdeling van een nalatenschap. Als u uw zaken en wensen vóór uw overlijden goed regelt en vastlegt, dan voorkomt dat vaak een hoop discussies en pijnlijke emotionele situaties bij uw erfgenamen na uw overlijden.

Alleenstaand

Bent u alleenstaand of langstlevende en heeft u niemand in uw omgeving die uw nalatenschap kan of wil afwikkelen? Dan kunt u mij in uw testament tot executeur benoemen. Uw erfgenamen hoeven dan enkel en alleen hun erfenis in ontvangst te nemen en zich verder nergens druk om te maken. Voor de uitleg over een executeur verwijs ik u graag naar het menu ‘Notarieel Juridisch’ onder ‘Verklaring van executele’.

Regel uw wensen op tijd

Mijn advies is altijd: regel uw zaken en wensen op tijd!

Wanneer u niet meer voldoende in staat bent uw wensen kenbaar te maken en uw wil te verklaren, dan mag een notaris geen medewerking meer verlenen aan het opmaken en ondertekenen van uw testament.

Ga dus in de tijd dat u nog in goede (geestelijke) gezondheid bent het gesprek aan en leg uw wensen dan al vast!